Kennel GiHaTass

Nyheter 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STARTSIDAN

En riktigt GOD JUL tillönskas alla våra hundvänner

 2009-12-21 En hel del uppdateringar! Lagt till en sida med alla fina julkort jag fått. Uppdaterat med en julbild på alla hundarnas sidor plus deras tränings och tävlings planer för 2010. Och pysslat lite här och var!

 2009-12-02 Uppdaterat lite på Ravines sida, bl.a har han fått en hemsida! Julpyntat lite och lite annat smått!

2009-11-24 GILJA FYLLER 7ÅR IDAG!!!!! Tänk att min lilla skata är 7år redan... Jag hoppas du finns med mig 7år till min lilla pälsboll =)

 2009-11-13 En liten reseberättelse från min smått katastrofala Skåneresa...

 2009-10-24 Gilja har gjort sin debut som jakthund!!! Läs mer här =)

 2009-10-14 Uppdaterat alla hundarnas vikter efter besök hos veterinären för vaccination. Harpo väger 22 kg vilket är perfekt, hans idealvikt under alla år har varit just 22 kg så att han väger det vid 10½ års ålder är jättebra! Mire väger 21 kg, mest muskler, Taffie väger 18 kg vilket oxå är mest muskler och lilla Gilja som alltid ser enormt kraftig ut väger bara 16,5 kg! Det ÄR pälsen som gör det, så om man bemödar sig med att känna igenom all päls (som blev mer riklig efter steriliseringen) så känner man hennes figur utan problem =)

På söndag är det årets sista tävling - Lydnad för Taffie (1an) och Gilja (3an). Ingen av tjejerna är klara med alla moment men det är hemmaklubben och bra att få lite koll innan tävlingsuppehållet, så man vet hur man ligger till. För mamma och Taffie så handlar det om att få lite tävlingsrutin!

 2009-10-11 Uppdaterat alla bilderna från Ravines besök i augusti och lagt till lite mer info på hans sida.

 2009-10-04 Mammas och Taffies debut i Lydnadsklass 1 är avklarad!!! Taffie hade kul, domaren och tävlingsledaren hade kul men poängen kan vi väl råka glömma... =) Se resultat!

2009-09-08Resultaten från Böda Sand finns inlagda. Inget att hurra över men så är det ibland, inte alla domare "kan" ens hundar =)

2009-09-02 Lagt till lite inofficiella resultat på resp hunds sida. Lagt in resultaten från Saxnäs kortfattat. Kritikerna kommer en annan gång. Till helgen är det Böda Sand så då kommer det fler resultat!

Har även fyllt på Taffies bildsida från när hon hjälpte mamma med tvätten en dag. Varje gång mamma tvättar går Taffie in i badrummet och sitter på samma plats och bara väntar på att mamma ska tappa. Hon tar upp det, sitter fint med plagget i munnen och släpper i hand. Sen får hon en godis och väntar på nästa uppgift - hon är så söt och så duktig =)

Kull 1 blir redan 4 år i morgon den 3dje!!! Min lilleputt Mire blir FYRA ÅR =)

 2009-08-22 Tyvärr blev det ingen parning mellan Målla och Hiawatha - läs mer under Mållas dagbok

2009-08-12 Målla har börjat löpa och därmed är valpplanerna framflyttade! Läs mer under Valpar om datum, hane osv.

2009-07-23 Lydnad och inoff utställning - se resultat

2009-07-11 TAFFIE FEM ÅR =) Bilder från kalaset kommer så fort jag hinner ladda upp dom!!!

 2009-06-28 Målla har varit på utställning - se mer under resultat.

2009-06-26 Uppdateringar och lite pyssel lite här och var! Bl.a några nya bilder under Bilder av flocken från badet innan midsommar. Nya bilder på startsidan, ny bild på Kennel-startsidan mm, mm.

Hinner inte uppdatera så ofta nu pga mina jobb - brodyr på handdukar och sömnad av bl a halsband o selar till marknaderna, gatuköksarbetet och självklart hundarna! Mire ska ju tävla igen den 16de juli och rutan är fortfarande ett osäkert kort... Ena gången sitter det kanon men sen nästa gång springer han inte hela vägen ut eller till sidan av höger framkon! Vill ju knäcka LP't detta året så bara jag hinner träna lite mera ska det väl gå!

Gilja gör framsteg i trean men det är ju enormt mycket nytt och jag måste lägga band på mig själv för att inte gå för fort fram i rena glädjen att få träna nått nytt för första gången på ca 6år!!! Men vi satsar på starten i oktober som planerat =) Mire får börja träning av sittande i grupp redan nu för att "bilda grupp" med mamma sin! Likaså Taffie och Harpo får hjälpa till med det - ibland är det bra med många hundar hemma ;-)

Vi försöker även lägga in ett uppletande när djungeln - förlåt TRÄDGÅRDEN - är nyklippt och all hundskit är upphittad och bortplockad! Likaså körde vi ett pass apportering med dummies ikväll. Taffie fick en snäll enkel markering först då vi inte kört på ett tag men det va såklart inge problem. Sen växlade jag långa och korta kast, vanliga dummies och pälsdummies, några dubbla och några enkla - hon blev rätt trött kan jag ju meddela!!!

Sen tog vi Mire och jag var väl rätt inställd på att han inte skulle fixa det utan trams... Men det var bara första han ville behålla, sen kom han in med resterande mot belöning i form av Frolic och kamp med leksak! Alla medel är tillåtna eller hur?! Han fick bara enkla markeringar - söka kan han, det är ju avlämningarna som han behöver träna på!

Sen fick vi lite tidsnöd så jag tog ut Gilja och Harpo tillsammans. Men det är en rätt bra idé ändå faktiskt. Harpo orkar inte så många hämtningar och Gilja behöver lära sig att man kan vara tyst och lugn TROTS att det flyger dummies till de andra hundarna! Så mamma hade Gilja liggandes (ja, mesta tiden!) vid fötterna när hon kastade till mig och Harpo och han fick några enkla på kortare avstånd och en dubbel med "pälsarna". Sen bytte vi och Harpo är nästan lugn när han får vänta, han gör sina försök att få hämta men accepterar sitt "öde" betydligt bättre än Gilja! Lilla fröken fick samma upplägg som Taffie - olika avstånd, enkla och nån dubbel, vanliga och pälsade! Sen avslutade vi med att råka skrämma upp ett rådjur som hade legat och tryckt i de stora buskarna brevid "vårt" träningsfält under hela tiden! Så Gilja fick springa efter över ett halvt fält eller så till den hoppade över muren till grannfältet. Jag hoppas ju fortfarande på att få med henne på praktisk jakt som stötande och då hon nu ALLTID bryter på hare, kanin och rådjur så är hennes matte sååå glad =D

2009-06-07 GILJA KLARADE 1A PRISET I LYDNADSKLASS 2!!!!!

I går var vi och tävlade i Mönsterås och Gilja klarade det! Hon gjorde lite missar här och var men vi hade turen på vår sida och fick 162 poäng poch en 2a placering så nu ska vi börja träna treans moment =) Och därmed kan jag tävla med Mire på resterande tävlingar och det ökar ju chansen att vi klarar LP't. Läs mer på resultat sidan. Där finns oxå några bilder som Ancie Gunnarsson tog - TACK!

2009-05-24 Ja var ska jag börja?! Mire har gjort sin årsdebut i 2an och ja, det gick väl sådär... Taffies löp här hemma hade gjort att Mire inte var direkt utvilad och hjärncellerna va inte alltid på plats... Men har man anmält så har man! Läs mer under Resultat.

Mamma och Taffie var ju nere i Skåne för en tid sen och då passade dom på att gå till veterinären för att kolla ögonen... Då Taffie, som ni kanske vet, har fått ganska skilda diagnoser på ögonen hade vi ett erbjudande liggande från vet. i Skåne att komma och kolla igen hur det kunde blivit så. Kommer göra en ny sida under Taffies egen sida där alla hennes diagnoser läggs ut. Det är rätt intressant men oxå väldigt skrämmande att det kan bli så olika... Först retinopati, sen UA, sen DNA test C, sen retinopati igen - dock mycket i mindre utbredning och annat utseende och med totalt andra ord än första gången... Ja, ja läs mer under Taffies sida.

Och Gilja då? Jodå, allt har läkt fint, hon är pigg men uthålligheten är ju inte återställd efter flera veckors stillhet =( Vi ska nu sätta fart med lydnaden igen då det är tävling den 6e juni i Mönsterås! Hoppas hon orkar ett helt program...

Dessutom har jag fixat en blogg =) Hoppas den ska funka!

2009-05-12 Så har vi varit en sväng hos veterinären igen... Gilja opererades ju i torsdags och vi fick veta att en juvertumörs-operation är rätt stor och allvarlig och att hon kan "läcka" blod från ärret ett par dygn. Men både torsdag, fredag och nästa hela lördagen gick så bra, hon såg ut som om hon blivit totalt misshandlad på halva magen men allt såg fint ut och inget blod eller så. Men helt plötsligt på lördagskvällen när jag kollade magen började det rinna. Vi blev först väldigt oroliga men då det sen bara blödde/vätskade sig efter ansträngning (typ kissa i trädgården) och det gick att torka bort rätt snabbt så var vi inte så oroliga men eftersom mamma stack till Skåne idag och jag därmed sitter utan bil... Så fick vi ringa i går fm och fick en tid på em hos veterinären... Redan på telefon sa dom att det nog bara var naturligt "dränage" från sårhålan som blivit vid operationen men eftersom jag som sagt sitter utan bil i några dagar så ville dom att jag skulle komma in. Och mycket riktigt - det var ingen fara men då det ändå var lite öppet och det är "fuktigt" så fick hon en spruta med antibiotika och ett recept på det samma mot ev bakterier. Normalt sett ska det inte behövas men för säkerhets skull då vi har 6 mil dagtid och 12 mil kvällar och helger till veterinären så var det väl lika bra! Komiskt var bara att medicinen kostade mer än besöket - TACK Borgholms vet. för att ni alltid är så gulliga och fixar allt =) Det kunde läcka några dagar till men redan i går kväll hade flödet minskat och idag, tisdag, har det nästan slutat! Så nu är det en vecka till stygnen (måndag) och sen några dagar till i stillhet innan vi kan komma igång med träning och promenader igen =)

Å förutom veterinären fick vi även klämma in ett tandläkarbesök för mamma... I helgen bet hon nämligen av en fasad på en kindtand! Och med resan framför sig så hade hon inget val...

Just det - vi slipper några dagar av Taffies höglöp! Hon började löpa den 1a maj och nu är mamma och hon borta som sagt tisd till fred em - skönt för oss. Sen lär väl pojkarna sjunga ett par dygn ändå... Men sånt e livet =)

2009-05-07 Det blev en bra dag trots allt!

Målla är ögonlyst Utan Anmärkning så nu kan jag äntligen börja ta tag i letandet av en lämplig hane på allvar  Har uppdaterat Mållas resultat på alla berörda sidor!

Men det viktigaste av allt - Gilja klarade operationen Det var en juvertumör precis som misstänkt men den var fortfarande liten och var bra avgränsad. De tog ändå den normala säkerhetsmarginalen och därmed åkte den spenen som låg "bakom" i raden (mot baken och den lymfkörteln). Den "knölen" som vi hittat vid vänster armhåla och som vi var mest oroliga över visade sig vara en ren fettknuta som satt fast i fettvävnaden runt och innanför revbenen. Så den var lite petig att få bort med tanke på alla muskler som fanns runt den men även det gick bra! Juvertumören skickade vi iväg för analys och får svar i slutet av nästa vecka. Om den skulle vara elakartad innebär det bara att om Gilja skulle få fler tumörer måste vi vara lika snabba att få bort dom igen. Annars är risken med de elaka att de sprider sig mycket mer aggresivt.

Så om ca 10 dagar ska stygnen tas - hon har sex stygn vid armhålan som jag skulle kunna ta själv utan problem men då det är många stygn på magen (har inte kunnat räkna ännu) så är det lika bra att vi åker in. Nu gäller det att hålla Gilja i stillhet vilket inte brukar vara så lätt... Med smärtstillande och ett stilla liv sååå länge, så känner inte Gilja att hon är "sjuk" mer än de första dagarna! Men det blir passning, koppelrastning i trädgården, tratt och tvättning av såren med mera!

2009-05-02 Nu har jag lagt ut Ravine under Våra vänner =) Han är en liten sötnos från Koppeldragets som nu bor i Habo utanför Jönköping hos en familj som stått på kö hos mig tidigare genom all vår otur... Men jag lovade dom att hjälpa till att hitta en lovande liten pojke.  Så nu håller vi tummarna och önskar familjen lycka till! Jag kommer följa Ravine så mycket jag kan och lägga ut bilder när jag får från familjen!

2009-05-01 Var ute en snabb sväng med Mire och fotograferade lite fina vårblommor i området! Se under bilder av flocken =) Även pysslat med "våra vänner" sidan!

 2009-04-29 Så, då har vi en ny tid för operation av den misstänkta juvertumören - torsdag den 7de. Har även hittat nått som ligger "mellan" huden och revbenen på vänster sida, några cm bakom armhålan... Det är som typ en "bubbla" då den inte har någon hård mitt som en fettknuta t.ex... Och jag tycker mig känna att den kan ha nått fäste innanför revbenen... Så vi är nästan mer oroliga för vad det kan vara än den ev juvertumören, då den är oförändrad. Så vi ska bada henne innan, hon får inte äta efter kl 20.00 och vi ska lämna henne 8.30. Är rätt nervös... Man har ju hört om flera Tollare som inte vaknat ur narkos... Har då visserligen tillstött komplikationer om jag förstått det rätt och Gilja är pigg som en lärka nu men ändå...

Idag klippte vi gräset för första gången (denna våren!) på baksidan och passade på att ha ett roligt uppletande =) Fina gossedjur, en stor päls "mus" som mamma sytt, lite pipleksaker och annat kul som de bara får ha vid sådana tillfällen! Mycket poppis tyckte alla fyra!

Även säger vi   till Harpos pojkar från tredje kullen som fyller 3år! Zingo finns i våra tankar då vi skickar ett STORT GRATTIS till Rävtassens Igor Mac Ivan och Isak Mac Ivan

 2009-04-26 Nu är Gilja på bättringsvägen efter en omgång med Canicur! Så i morgon, måndag, ska jag ringa om en ny operationstid men tyvärr ryker nog WT't för Giljas del... Även Taffie hänger löst - hon har varit jättetrött de senaste två dagarna och börjat käka gräs och visar annat som tyder på löp inom kort! Så vi får helt enkelt träna vidare och hoppas på WT i Kalmar regionen nästa år igen!

Jag har även fått nya bilder på Målla - finns på hennes bildsida och på "valpar" sidan. Hon har fått tid för ögonlysning den 7 maj - så vi håller tummarna =)

 2009-04-23 Ja det blev ingen operation idag för Gilja, hon fick diarré i måndags eftermiddag...

Då det inte gick över "direkt" så ringde jag och meddelade veterinären igår och de ville så klart inte ha dit henne! Hon är fortfarande inte bra så vi håller på med lite specialmat och så håller vi tummarna för att hon är bra senast söndag, helst lördag. Jag har nämligen fått en ny tid till henne den 29de. Dock får vi köra ända till Läckeby ist för Borgholm men annars fick vi vänta ytterligare en vecka.

Vi hoppas ju att Gilja ska kunna vara med på Working Testet utanför Kalmar den 30de maj men vi kom precis på att Taffie nog snart börjar att löpa och då lär hon vara skendräktig IGEN ungefär lagom till WT.... Det verkar inte vara meningen att vi ska komma med på WT när det är i regionen!!! Anmälningstiden går ut den 16de maj så tills dess måste vi tagit beslutet. Förhoppningsvis kan vi läsa av Giljas återställning och om Taffie börjat löpa =)

Fortsättning följer!!!

 2009-04-15 Oj nu var det länge sen senaste uppdateringen...

Men tro inte vi sitter på latsidan för det!!! Nej vi tränar apportering för Working Testet den 30maj, vi tränar viltspår för anlagsklass/öppenklass och framför allt tränas det lydnad för fullt =)

Gilja har hunnit skaka av sig dammet och gjort sin start i klass 2 och med tanke på att det var 2½ år sen sist så är jag mycket nöjd med ett andra pris! Hon nollade bara rutan - precis som mer än hälften av övriga startande oxå gjorde... Se mer under resultat.

Gällande apporteringsträningen så försöker jag ta lite bilder. Det går väl sådär med skärpan men några bilder är helt okej! Dessa kommer ut efter hand under bilder av flocken.

Glädjande är att även en bytesmedveten 3½ årig Tollarepojke KAN lära sig att om matte har riktigt gott godis så kan det vara lönsamt att lämna av dummisen/apportbocken!!!!! Så Mire tog faktiskt in alla fyra dummisarna när han fick ett litet sök och lämnade av framför mig! Snacka om att matte var överlycklig =) Mire har även börjat få riktigt bra kläm på viltspåret! Han fick ett ganska svårt spår med mkt växlande terräng och en del sumpmark, vinklar och bloduppehåll, på ca 400m och han fixade det kanon! Med tanke på att han inte har tränat så mkt spår utan mest lydnad så blev jag verkligen överraskad =) Ett släpp med ringning vid bloduppehållet - men ingen hjälp behövdes och ett släpp i en vinkel där han nog fick vittring från fältet vi hade passerat när vi skulle tillbaka till bilen... Men han ringade och hittade det oxå! Så några fler spår så är han klar för anlagsklassen.

Taffie tränar jag för start i lydnad under sommaren/hösten. Äntligen (fyller 5 i juli) har Taffie lugnat sig så mkt att hon kan fokusera på lydnadsmoment och kan vara duktig på mera än apportering och spår!!! Så jag tränar Gilja för 1a pris i 2an, Mire för LP i 2an, Taffie för start i 1an och Harpo är fortfarande så duktig på lydnaden att vi funderar på att va med på nån liten träningstävling på brukshundklubben!!! Harpo har för tillfället det bästa fotgåendet av alla fyra - gammal är ibland äldst och även bäst ;-)

Gilja är pigg som en lärka och fick vara "testhund" åt en kompis som följde med på viltspårsträningen. Han är beteendebiolog, dock mest inriktad på fiskar, men han håller på att ta jägarexamen och länge varit intresserad av att följa med på träning med hundarna. Då Mire och Taffie fick "riktiga" spår drog jag släpspår till Harpo (oj vad gubben kan fortfarande!) och till Gilja. Min kompis var med på utläggning och tagning av alla spåren och fick sen gå det korta med Gilja, läsa av henne, hålla linan, leka med klöven osv =) Han var väldigt glad kan jag säga!!! 

Och Harpo är fortfarande en pigg 10åring! Han vill oxå träna apportering, lydnad och spår men orkar ju inte så mkt längre. Han sover gott efter ett träningspass =)

Gilja ska opereras den 23/4 för den misstänkta juvertumören. Håll tummarna att allt går bra!

 2009-03-24 I går kväll kom vi hem från Malmöresan!

Rejält trötta men glada för att vara hemma i friheten och ha lugn och ro igen =) Resultatet från utställningen hittas under resultat. Vi kom ner på torsdagen, fredagen spenderades hos mormor och morfar på dagen och på kvällen var jag och såg Kevin Borg (idolvinnaren) under "invigningsaktiviteterna" av ett nytt köpcentrum i Malmö - han är helt fantastiskt, vilken röst och vilket energiknippe =)

Lördagen var det då utställningen som gällde och efteråt åt pappa och jag på Burger King innan vi körde till farmor och farfar. På söndagen var det upp tidigt igen då jag och pappa skulle spendera dagen med min 8årige systerson med fika, bio, Mc Donalds (han åt - vi fikade bara!), försenad doppresent (är fadder) och allmänt bus. Sen åkte vi ut till min syster och umgicks med syster, svåger, systerdotter och deras fosterson och åt middag. Då fick Gilja ligga i bilen eftersom hon var så trött att jag var osäker på om hon skulle vara grinig mot deras blandistik... Sen hem och sova inför hemresan igår - måndag=)

 2009-03-17 När ska oturen ta slut?

Harpo hade innan sin födelsedag behandlats först för ett mindre hål/skada på hornhinnan vilket gick bra som tur va. Sen fick han nån yttre inflammation i huden runt analöppningen som fick behandlas (fixade det dock utan veterinärhjälp) och han fick gå med "tratt" hela tiden. Nu har han bara den på natten ett par dygn till så ska det va lugnt.

Men det ovanstående är inte så allvarligt trots allt... Tyvärr visade det sig att den ärtstora knöl/knuta jag hittat på Giljas mage är en juvertumör..... Vi röntgade henne under veterinärbesöket idag och som tur var har vi upptäckt det tidigt och det hade inte spridigt sig till lungorna, vilket risken kan vara om det går för lång tid. Då Gilja ska ställas ut på lördag i Malmö och är anmäld till lydnadstävling på påskafton (Mire är inte helt klar med rutan och apporteringen) så får operationen vänta. Men jag ska hålla koll så den inte växer och så fort vi kan så ska hon in på operation... Vi klarar oss med Borgholm som tur är men det är ju inte gratis... Det viktiga är att det tas bort ordentligt så hon inte drabbas igen.

När ska eländet ta slut??? Håll tummarna för oss på utställningen på lördag, skulle det gå bra kanske det känns lite bättre... men en sjuk hund är en sjuk hund =( Man mår inte vidare bra....

 2009-03-08 Harpo fyller 10år på tisdag (10de) och jag har därför lagt upp en bildsida till honom!Har även så smått börjat på en blandad bildsida för alla hundarna - hittas på startsidan!

 2009-03-07 Haft träning med Hallon - nya bilder under "Våra vänner"

 2009-02-24 Skrivit några rader om Harpo som snart fyller 10år =)

 2009-02-16 Påbörjat Taffie's bildsida med nya bilder från snöbus i trädgården i går! Även lagt till Planer för 2009 under respektive hund

 2009-02-10 Malvas bildsida oxå klar! Hoppas få tid till en bildsida var till mina egna hundar oxå!!!!!

 2009-02-09 Lagt till Hallon under "Släkt & Vänner"

 2009-02-08 Mire blev Ölands Brukshundsklubbs 3dje bästa Lydnadshund 2008!!!! Vinnaren var en västgötaspets som haft ett fantastiskt år och bara fem poäng före Mire kom Jenny & Bella (LP 1 Tollartrollets Malakit) som oxå jagade LP:t under året. Alltså två Tollare på toppen!!!

 2009-02-07 Nu är alla bilder från valptiden på Kull 1 inlaggda! Mållas bildsida är oxå klar, Malvas snart klar...

 2009-01-25Viltspårsträning

 2009-01-24 Jag har blivit utmanad av Göte Lindholm, Bödavidens Kennel

 2009-01-05 Bilder på hundarna från ett snötäckt Öland =)

 2009-01-02 Nya hemsidan!!!!!!

 2009-01-02 Bilder från julafton